Recepty

 

MASOVÉ ŠIŠTIČKY S HLÍVOU ÚSTŘIČNOU A OREGÁNEM

 

  • 600 g vepřové bez kosti
  • 20 g sůl
  • 100 g mléka
  • 1 vejce
  • 40 g cibule
  • 10 g česnek
  • 3 g majoránka
  • 80 g strouhanka
  • 10 g olej
  • 100 hlíva ústřičná
  • 4 g oregano
  •  
  • 30 g hl. mouka
  • 20 g máslo

Omyté maso umeleme s cibulí. Přidáme lisovaný česnek, sůl, vejce, majoránku, oregano, hlívu ústřičnou a umícháme směs, do které přidáme dle potřeby strouhanku. Z těsta utvoříme šišky, které vložíme do olejem vymazaného pekáče za občasného přelévání výpekem a podlévání vařící vodou pečeme do zlatova. Upečené šišky vyjmeme, vypečenou šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vodou, rozšleháme, podle chuti dosolíme, přidáme máslo, přivedeme k varu a vaříme 15 min.

 

 

 

RESTOVANÝ BULGUR S ČERVENÝMI FAZOLEMI, HLÍVOU ÚSTŘIČNOU A S KAPIEMI

 

  • 1000 g bulguru 
  • 1000 g červené steril. fazole 
  • 500 g hlíva ústřičná 
  • 250 g červená kapie 
  • 250 g mrkev 
  • 200 ml olivový olej
  • 10 g sůl 
  • 10 g česnek 
  • 20 g tymián 
  • 1000 ml vývar (zeleninový)

 

Bulgur orestujeme na olivovém oleji, podlijeme vývarem, mírně posolíme a necháme dusit do měkka (je možné přivést k varu, zakrýt a nechat odstát, stejně jako kuskus).

Na olivovém oleji orestujeme česnek (nesmí zhnědnout, aby nezhořkl). Přidáme tymián a hlívu ústřičnou nakrájenou na větší kousky. Po jejím orestování přidáme kapii a mrkev nakrájenou na kostičky a nakonec fazole (bez nálevu). Dochutíme solí.

Do hotového bulguru nakonec vmícháme orestovanou hlívu se zeleninou.

 

BRAMBOROVÝ GULÁŠ Z HLÍVY ÚSTŘIČNÉ S TYMIÁNEM

  • 2000 g brambory
  • 1000 g hlíva ústřičná
  • 400 g cibule
  • 200 ml řepkový olej
  • 1 g kmín
  • 10 g sůl
  • 20 g tymián
  • 20 g paprika sladká
  • 1 g majoránka
  • 50 g hladká mouka
  • 200 g protlak
  • 4 stroužky česneku
  • 1500 ml vývar (zeleninový)

 

Cibuli orestujeme na oleji dozlatova společně s kmínem a tymiánem. Přidáme protlak, který orestujeme. Přidáme hladkou mouku, zaprášíme sladkou paprikou a krátce orestujeme.  Zalijeme vývarem a necháme provařit cca 15 min. Během varu přidáme ½ nastrouhaného česneku. Následně vše důkladně promixujeme a provaříme.

 

Brambory nakrájíme na kostky, vložíme do základu guláše a společně vaříme.

Hlívu ústřičnou nakrájíme na větší nudličky, které orestujeme na oleji, až získají zlatavou barvu. Nakonec přidáme 2 nakrájené stroužky česneku. Hlívu vložíme do guláše. Vše společně provaříme. Přidáme majoránku a dochutíme solí.

 

Tip: Guláš lze připravit i bez brambor. Ty pak podáváme jako přílohu – vařené nebo pečené.

 

KVĚTÁKOVÉ PLACIČKY ZE SYROVÉHO KVĚTÁKU

  • 1 ks květák
  • 2 vejce
  • 6 lžic polohrubé mouky
  • 6 lžic mléka
  • mletý kmín
  • sůl
  • koření

Květák omyjeme, osušíme a syrový nastrouháme. Přidáme mouku, mléko, sůl, koření a žloutky. Z bílků ušleháme sníh, který přidáme ke směsi. Vše dobře promícháme a tvoříme placičky, které smažíme na oleji nebo pečeme v troubě nebo v konvektomatu.

Příloha: brambory nebo bramborová kaše.

BÍLÉ FAZOLE PO FLORENTINSKU

  • 1 kg bílé fazole
  • 0,15 kg rajčat
  • 0,15 kg celeru
  • 0,2 kg rajského protlaku
  • 0,1 kg mouky hladké
  • mletá sladká paprika
  • česnek
  • sůl
  • smetana 30%

Namočené fazole uvaříme doměkka. Do téměř uvařených fazolí přidáme mletou papriku, omytá a na kostky nakrájená rajčata, očištěný a nadrobno nakrájený celer, rajský protlak, očištěný a prolisovaný česnek, sůl a vaříme doměkka.  Zahustíme moukou, provaříme a nakonec zjemníme smetanou.

Příloha: pečivo

PAELLA SE ZELENINOU, TUŇÁKEM A KUŘECÍM MASEM

  • 500 g rýže
  • 300 g tuňák (krabí maso)
  • 100 g kuřecí maso
  • 40 g mražený hrášek
  • 40 g barevná paprika (žlutá, červená)
  • 2 ks vejce
  • 40 g mražené nebo steril. kukuřice
  • 40 g cibule
  • sůl dle chuti
  • 40 g žampiony
  • 20 g olej

Na zpěněnou cibuli přidáme na malé kostičky krájené kuřecí maso, podusíme, přidáme na plátky krájené žampiony, krátce podusíme, vmícháme tuňáka, hrášek, kukuřici, papriku. Tuto směs promícháme s udušenou rýží. Při podávání zdobíme strouhaným sýrem.

POMAZÁNKA DROŽĎOVÁ SE ŠUNKOU

  • 50 g droždí
  • 1 – 2 ks vejce
  • 50 g šunka
  • 150 g másla
  • česnek, majoránka, sůl
  • bílý jogurt dle potřeby

Droždí rozpustíme na části másla, až je hladké, přidáme nastrouhaná, natvrdo uvařená vejce. Zbytek másla vyšleháme a vmícháme všechny přísady.

POMAZÁNKA KRABÍ S RAJČATY

  • 50 g krabí tyčinky
  • 50 g máslo
  • 1 ks vejce
  • 60 g tavený sýr
  • 20 g rajčata
  • 10 g pórek (nebo cibule)
  • sůl

Krabí tyčinky umeleme, pórek (cibuli) a rajčata jemně nakrájíme, vejce uvařená natvrdo nastrouháme na hrubém struhadle a vše smícháme s ušlehaným máslem se sýrem, ochutíme.

POLÉVKA BROKOLICOVÁ

  • 1300 g voda
  • 400 g brokolice
  • sůl
  • 30 g máslo
  • 40 g mouka hladká
  • 400
  • mléko
  • 150 g smetana
  • pažitka

Očištěnou na růžičky rozebranou brokolici vaříme v osolené vodě do měkka. V mléce rozšleháme nasucho opraženou hladkou mouku a přidáme k brokolicovému vývaru. Alespoň ½ hodiny povaříme a nakonec přimícháme smetanu, pažitku a máslo a ještě chvíli povaříme.

KVĚTÁKOVÁ POLÉVKA S BROKOLICÍ

  • 200 g květák
  • 200 g brokolice
  • 40 g hladká mouka
  • 1300 g voda
  • 400 g mléko
  • sůl, muškátový oříšek dle chuti

Květákové a brokolicové růžičky vložíme do vařící osolené vody a povaříme. Opražíme si mouku, kterou rozšleháme ve vodě a vmícháme do zeleninového vývaru, přidáme mléko a muškátový oříšek. Ještě 20 minut provaříme. Nakonec vložíme petrželovou nať.

KUŘECÍ PRSA ZAPEČENÁ SE SÝREM

  • 500 g kuřecí prsa
  • 100 g smetana
  • 70 g eidam
  • 70 g cibule
  • 20 g oleje
  • paprika mletá, sůl, petrželová nať dle chuti

kuřecí prsa osolíme, dáme do vymaštěného pekáče, posypeme pokrájenou orestovanou slaninou, cibulí na kolečka, posypeme strouhaným sýrem, Dále zaprášíme paprikou a zalijeme smetanou. V troubě zapékáme, nakonec posypeme zelenou petrželkou. Příloha: brambory, bramborová kaše.

KRŮTÍ (KUŘECÍ) ŘÍZKY ZAPEČENÉ S NIVOU

  • 500 g krůtí (kuřecí) prsa
  • 100 g sýr Niva
  • 150 g smetana
  • 40 g oleje
  • sůl, tymián, koření na drůbež dle chuti

Krůtí (kuřecí) prsa nakrájíme přes vlákna, naklepeme, okořeníme, potřeme olejem, poklademe na plech a pečeme. Sýr nastrouháme, smícháme se smetanou a tymiánem, dáme na částečně upečené maso a ještě krátce zapečeme. Příloha: brambory

RYBÍ FILÉ NA CELERU A PÓRKU

  • 600 g rybí filé
  • 250 g celer
  • 100 g pórek
  • máslo nebo olej, koření na ryby, sůl

Pórek jemně nakrájíme, celer pomeleme a společně podusíme na másle asi 10-15 minut. Na směs poklademe porce filé, posypeme kořením na ryba a posolíme. Mírně podlijeme a dusíme. Před dokončením je možné mírně zalít smetanou a sýrem.

RYBÍ FILÉ ZAPEČENÉ S MANDLEMI

  • 600 g rybí filé
  • 100 g mandle
  • 100 g cibule
  • sůl, citronová šťáva dle chuti
  • 70 g tuk
  • 20 g olej

Porce rybího filé poklademe na plech, pokapeme citronovou šťávou a osolíme. Dáme do předehřáté trouby a pečeme. Před dopečením zalejeme smetanou a posypeme sekanými mandlemi.

TĚSTOVINY PO LOTRINSKU

  • 500 g vepřové maso
  • 200 g zakysaná smetana
  • 100 g rajský protlak
  • 200 g eidam
  • 500 g těstoviny
  • 40 g tuk
  • 40 g cibule
  • mletá paprika, sůl, tymián dle chuti

Cibuli zpěníme na tuku, přidáme mleté maso a osmahneme. Podlijeme, osolíme, okořeníme, vmícháme rajský protlak a dusíme. Uvařené těstoviny smícháme s masem a dáme na plech. Zalijeme zakysanou smetanou, posypeme strouhaným sýrem a upečeme.

Jablečno – skořicové nebe - Matěj Veselý

  • 6 celých vajec
  • 6 polévkových lžíc cukru
  • 16 dkg polohrubé mouky
  • marmeláda
  • asi 10 jablek
  • 2 pudinky
  • 2 pomazánková másla
  • 1 smetana ke šlehání
  • skořice a cukr k doslazení jablečné a pomazánkové vrstvy.

Nejprve si upečeme piškotové těsto, ušlehám 6 vajec s 6 lžícemi cukru do pěny, opatrně zamíchám polohrubou mouku a dám péct. 15 – 20 min na 180°C. Piškotové těsto můžeme potřít marmeládou či džemem.

Jablka si nakrájíme na menší kousky a povaříme ve vodě (asi 1 hrnek vody)tak, aby byly úplně měkké. Poté jablíčka rozmačkáme, přidáme vodu a 2 pudinky vanilkové(ty předem rozmícháme ve vodě,osladíme dle chuti a vaříme za stálého míchání. Jsou to prostě jablíčka vařené v pudinku.Jablíčkovou směs vlijeme na piškotové těsto a necháme vychladnout

Horní část připravíme tak,že do misky dáme 2 pomazánková másla,šlehačku a cukr(osladit dle chuti)a mixerem vyšleháme , až se vytvoří krémová konzistence,tímto pak pomažeme jablíčkovou vrstvu. Posypeme skořicí.

Jablečný koláč mřížkový - Nikolka Bartošová

  • 40 -50 dkg hladké mouky
  • 20 dkg mletého cukru
  • 1 máslo( Hera)
  • 2 vejce
  • ½ prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukr

Těsto vypracujeme na vále.

1/3 těsta si odděláme na mřížky

2/3 těsta navrstvíme na plech vyložený pečícím papírem, na těsto nastrouháme oloupaná jablka, posypeme cukrem a skořicí.

Vytvoříme válečky z 1/3 těsta a poklademe je na jablka do tvaru mřížky, pečeme do růžova.

Hraběnčiny řezy – Eliška Nosková

  • 40 dkg polohrubé mouky
  • 35 dkg cukru moučka
  • 1 Hera
  • ½ prášku do pečiva
  • 4 vejce (oddělit žloutky od bílků)
  • Vanilkový cukr
  • Nasekané ořechy
  • Strouhaná jablka
  • Rozinky

Mouku, polovinu cukru ,tuk,prášek do pečiva a žloutky spojíme v těsto,čtvrtinu těsta dáme do lednice.Zbylé těsto vyválíme na plech.Nastrouháme 5 jablek,vanilkový cukr,ořechy a rozinky a dáme na těsto.Z bílků ušleháme sníh a dáme do něj druhou polovinu cukru.Těsto potřeme a nahoru

Nastrouháme těsto z lednice.Pečeme ½ hodiny.

Jablečné muffiny - Markétka a Karolínka Sovadinovi

  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • ¾ hrnku cukru krupice
  • ½ hrnku oleje
  • 1 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • Špetka soli
  • 5 jablek oloupat a na hrubo nasekat
  • Ořechy , rozinky

Smíchat naplnit formy na muffiny,péct na 170°C ozdobit dle nálady

Italský jablkový koláč - Zuzka Halmová

  • 4 jablka
  • 10 dg másla
  • 80 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 vejce
  • 100 ml mléka
  • 120 g polohrubé mouky + 2 lžičky prášku do pečiva
  • Špetka soli, trochu skořice

Oloupaná jablka nakrájíme na tenké plátky. Všechny ingredience smícháme a uděláme těsto.Do něho nasypeme plátky jablek , promícháme,dáme do dortové formy (můžeme ještě na povrchu posypat nakrájenými ořechy) a pečeme ve vyhřáté troubě na 200°C po dobu 30-40 minut.

Šátečkové koláčky - Šimon Tajovský

  • 2 kostičky droždí,
  • asi 1-1,5 dcl mléka,
  • 2 vejce,
  • 0,5 kg polohrubé mouky,
  • 1 ztužený tuk (nastrouhat),
  • trochu soli.

Zaděláme těsto, hned vyválíme a vykrajujeme čtverečky, dáme nádivku-tvaroh, povidla apod. Svážeme do šátečků a upečeme. Teplé obalujeme v moučkovém cukru.

Jablkové řezy - Stella Fričová

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 4 středně velká jablka nahrubo nastrouhat
  • 2 prášky do pečiva
  • 2 vejce
  • 2 lžíce kakaa
  • 10 lžic oleje
  • 4 lžíce rumu
  • 1 hrnek mléka

Plech vymazat a vysypat

Poleva:

  • 6 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 lžíce 100% tuku /IVA/
  • 3 lžíce horké vody
  • na posypání mletý kokos nebo ořechy

Všechno promíchat a těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 60 minut.

Po vychladnutí polijeme polevou a posypeme kokosem nebo ořechy.

Olejová bábovka - Alex Filka

  • 1 ½ hrnku moučkového cukru
  • 1 ½ hrnku hrubé mouky
  • ¾ hrnku oleje
  • Trošku vody
  • 4 vejce ( zvlášť žloutky a z bílků sníh)
  • ½ prášku do pečiva
  • Všechny přísady se smíchají, přidá se sníh a peče se na 175°C
  • Hrnečková buchta Sofie Schusterová
  • 2 hrnečky polohrubé mouky
  • ½ hrnečku cukru
  • ½ hrnečku oleje
  • 1 hrneček mléka
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • Ovoce dle chuti

Smíchá se vše a nakonec se přidá prášek do pečiva (kromě ovoce).

Mohou se přidat rozinky, ořechy apod. i kakao

Těsto poklademe ovocem a můžeme polít čokoládou

Jablečný závin - Adam Boček

  • 1 balíček listového těsta
  • 6 velkých jablek
  • Strouhanka
  • Cukr
  • Skořice

Z listového těsta vyválíme plát ,který posypeme strouhankou. Poklademe nastrouhanými jablky (ořechy..),posypeme cukrem se skořicí. Oopatrně zavineme,dáme na plech,vyložený pečícím papírem

a pečeme v troubě při 180 st.C asi 20 minut.

Blesková jablečná roláda - Sabinka Kolářová

  • 4 vejce
  • 6-8 lžic polohrubé mouky
  • 180 g krupicového cukru
  • 250 g nastrouhaných jablek, může být i více
  • mletá skořice a cukr na posypání

Plech vyložíme pečícím papírem a na něj rozprostřeme nastrouhaná jablka, která posypeme cukrem a skořicí. Vejce s cukrem vyšleháme do husté hmoty a přidáme mouku.
Těsto vylijeme na jablka, uhladíme a pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 150 – 170 stupňů 15-20 minut. Ještě na teplou roládu položíme vlhkou utěrku, přiklopíme druhým plechem a obrátíme. Opatrně odstraníme papír, roládu pomocí utěrky stočíme, pocukrujeme a necháme vychladnout.

Olejová bábovka - Jakub a Markétka Zimolovi

  • 50 dkg polohrubé mouky
  • 1 sklenka oleje
  • ¼ l mléka
  • 3 vejce
  • 25dkg cukru moučka
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 2-3 jablka nastrouhat
  • Křehký dezert s ovocem Nela Vilímská
  • 30 dkg hladké mouky
  • 10 dkg moučkového cukru
  • 15 dkg Hera
  • 1 vejce
  • ½ prášku do pečiva

Z přísad uděláme těsto a necháme 1 hodinu uležet

Náplň

  • 50dkg měkkého tvarohu v kostce
  • 2 vejce
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 15 dkg cukru krupice
  • 2 lžíce vanilkového pudinkového prášku
  • 2 lžíce citronové šťávy

Z bílků ušleháme sníh. Všechno ostatní smícháme dohromady a pak přimícháme sníh.

Vymažeme a vysypeme plech ,na ten dáme 2/3 těsta.Vymačkáme okraje a dáme tvarohovou náplň.

Z 1/3 těsta uděláme na náplň mřížku.Do mezer dáme ovoce.Pečeme Při 180 C asi 50 minut.

Buchta - Daniel Blažek

  • 2 vajíčka
  • 1 hrnek cukru moučka
  • ½ hrnku oleje
  • 2 vanilkové cukry

Našlehat.

Přidat 2 hrnky polohrubé mouky

1 hrnek mléka

Prášek do pečiva

Přidat nastrouhaná jablka nebo ovoce dle chuti buď do těsta nebo nahoru a dát péct.

Jablečný koláč - od Motýlků

  • 3-4-vejce
  • 10lžic cukru
  • 10 lžic oleje
  • 10 lžic mléka
  • Smíchat a přidat 20 lžic polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • Na těsto jakékoliv ovoce (i kompotované).

Možno posypat drobenkou z másla , mouky a cukru , nebo posypat sekanými ořechy a pocákat medem.

Jablečný koláč - Julinka Kotková

  • 250 g hladké mouky (1 a 1/4l hrnku)
  • 160 g másla rozsekat do mouky
  • Přidat ledovou vodu 50 -75 ml

V misce vypracovat těsto, které se nelepí na prsty a odležet do lednice.

Dortovou formu (lepší nebo koláčovou vymazat a vysypat hladkou moukou.

Náplň

  • 10 jablek očistit a nakrájet na plátky
  • Cukr, skořice (hrozinky,ořechy)
  • a vanilkový puding smíchat

Vyválíme 2 pláty . Jeden je o trochu větší , protože tvoří okraje.Dáme do formy a na ni jablka.

2 plát přiklopíme a okraje spojíme.

Pečeme v předehřáté troubě asi ½ až ¾ hodiny do zlatova.

Bábovka s jablky - Matyáš Veselý

  • 3 vejce
  • 30 dkg cukru
  • 1vanilkový cukr
  • ušlehat.
  • 2 dcl oleje
  • ½ kg výběrové mouky
  • ½ kg jablek/nastrouhat/
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 lžičky jedlé sody/ i méně/
  • Mléko podle potřeby.

Hraběnčin štrúdl - Lukáš Halva

  • 1 Hera
  • 4 žloutky
  • 12 dkg cukru
  • 45 dkg hladké mouky
  • ½ prášku do pečiva

Uděláme těsto.

1/3 těsta dáme do ledničky.

Těsto rozděláme na vymazaný a vysypaný plech,pokryjeme nastrouhanými jablky,posypeme skořicí,oříšky a rozinkami.

Ze 4 bílků ušleháme tuhý sníh,přidáme 16 dkg cukru.Sníh rozetřeme na jablka.

Povrch po celé ploše posypeme nastrouhaným těstem z ledničky. Pečeme ve vyhřáté troubě do růžova.

Drobenkový koláč

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 12,5 dkg másla
  • Uděláme drobenku.
  • 1 hrnek drobenky necháme stranou.

Do zbytku drobenky přidáme

  • 1 vejce
  • 1hrnek mléka
  • 1 prášek do pečiva.

Těsto nalijeme na vymazaný plech.Poklademe ovocem/meruňky,švestky,jablka/.Posypeme drobenkou a pečeme asi 35 minut při 170 C.

 

RYBÍ  KARBANÁTEK

  •  300 g vepřové kýta
  • 500 g rybí filé
  • sůl
  • 3 vejce,
  • 40 g orestovaná cibulka,
  • 10 g česnek,
  • majoránka,
  • strouhanka,
  • prášek do pečiva,
  • pažitka,

 Omyté maso umeleme, přidáme jemně nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, sůl, vejce, majoránku,

orestovanou cibulku, pažitku a umícháme směs, do které přidáme dle potřeby strouhanku a prášek do pečiva. Tvoříme karbanátky, které vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v konvektomatu.

 Jako příloha: brambory, bramborová kaše a zeleninová obloha nebo zeleninový salát