Recepty
MASOVÉ ŠIŠTIČKY S HLÍVOU ÚSTŘIČNOU A OREGÁNEM
- 600 g vepřové bez kosti
- 20 g sůl
- 100 g mléka
- 1 vejce
- 40 g cibule
- 10 g česnek
- 3 g majoránka
- 80 g strouhanka
- 10 g olej
- 100 hlíva ústřičná
- 4 g oregano
- 30 g hl. mouka
- 20 g máslo
Omyté maso umeleme s cibulí. Přidáme lisovaný česnek, sůl, vejce, majoránku, oregano, hlívu ústřičnou a umícháme směs, do které přidáme dle potřeby strouhanku. Z těsta utvoříme šišky, které vložíme do olejem vymazaného pekáče za občasného přelévání výpekem a podlévání vařící vodou pečeme do zlatova. Upečené šišky vyjmeme, vypečenou šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vodou, rozšleháme, podle chuti dosolíme, přidáme máslo, přivedeme k varu a vaříme 15 min.
RESTOVANÝ BULGUR S ČERVENÝMI FAZOLEMI, HLÍVOU ÚSTŘIČNOU A S KAPIEMI
- 1000 g bulguru
- 1000 g červené steril. fazole
- 500 g hlíva ústřičná
- 250 g červená kapie
- 250 g mrkev
- 200 ml olivový olej
- 10 g sůl
- 10 g česnek
- 20 g tymián
- 1000 ml vývar (zeleninový)
Bulgur orestujeme na olivovém oleji, podlijeme vývarem, mírně posolíme a necháme dusit do měkka (je možné přivést k varu, zakrýt a nechat odstát, stejně jako kuskus).
Na olivovém oleji orestujeme česnek (nesmí zhnědnout, aby nezhořkl). Přidáme tymián a hlívu ústřičnou nakrájenou na větší kousky. Po jejím orestování přidáme kapii a mrkev nakrájenou na kostičky a nakonec fazole (bez nálevu). Dochutíme solí.
Do hotového bulguru nakonec vmícháme orestovanou hlívu se zeleninou.
BRAMBOROVÝ GULÁŠ Z HLÍVY ÚSTŘIČNÉ S TYMIÁNEM
- 2000 g brambory
- 1000 g hlíva ústřičná
- 400 g cibule
- 200 ml řepkový olej
- 1 g kmín
- 10 g sůl
- 20 g tymián
- 20 g paprika sladká
- 1 g majoránka
- 50 g hladká mouka
- 200 g protlak
- 4 stroužky česneku
- 1500 ml vývar (zeleninový)
Cibuli orestujeme na oleji dozlatova společně s kmínem a tymiánem. Přidáme protlak, který orestujeme. Přidáme hladkou mouku, zaprášíme sladkou paprikou a krátce orestujeme. Zalijeme vývarem a necháme provařit cca 15 min. Během varu přidáme ½ nastrouhaného česneku. Následně vše důkladně promixujeme a provaříme.
Brambory nakrájíme na kostky, vložíme do základu guláše a společně vaříme.
Hlívu ústřičnou nakrájíme na větší nudličky, které orestujeme na oleji, až získají zlatavou barvu. Nakonec přidáme 2 nakrájené stroužky česneku. Hlívu vložíme do guláše. Vše společně provaříme. Přidáme majoránku a dochutíme solí.
Tip: Guláš lze připravit i bez brambor. Ty pak podáváme jako přílohu – vařené nebo pečené.
KVĚTÁKOVÉ PLACIČKY ZE SYROVÉHO KVĚTÁKU
- 1 ks květák
- 2 vejce
- 6 lžic polohrubé mouky
- 6 lžic mléka
- mletý kmín
- sůl
- koření
Květák omyjeme, osušíme a syrový nastrouháme. Přidáme mouku, mléko, sůl, koření a žloutky. Z bílků ušleháme sníh, který přidáme ke směsi. Vše dobře promícháme a tvoříme placičky, které smažíme na oleji nebo pečeme v troubě nebo v konvektomatu.
Příloha: brambory nebo bramborová kaše.
BÍLÉ FAZOLE PO FLORENTINSKU
- 1 kg bílé fazole
- 0,15 kg rajčat
- 0,15 kg celeru
- 0,2 kg rajského protlaku
- 0,1 kg mouky hladké
- mletá sladká paprika
- česnek
- sůl
- smetana 30%
Namočené fazole uvaříme doměkka. Do téměř uvařených fazolí přidáme mletou papriku, omytá a na kostky nakrájená rajčata, očištěný a nadrobno nakrájený celer, rajský protlak, očištěný a prolisovaný česnek, sůl a vaříme doměkka. Zahustíme moukou, provaříme a nakonec zjemníme smetanou.
Příloha: pečivo
PAELLA SE ZELENINOU, TUŇÁKEM A KUŘECÍM MASEM
- 500 g rýže
- 300 g tuňák (krabí maso)
- 100 g kuřecí maso
- 40 g mražený hrášek
- 40 g barevná paprika (žlutá, červená)
- 2 ks vejce
- 40 g mražené nebo steril. kukuřice
- 40 g cibule
- sůl dle chuti
- 40 g žampiony
- 20 g olej
Na zpěněnou cibuli přidáme na malé kostičky krájené kuřecí maso, podusíme, přidáme na plátky krájené žampiony, krátce podusíme, vmícháme tuňáka, hrášek, kukuřici, papriku. Tuto směs promícháme s udušenou rýží. Při podávání zdobíme strouhaným sýrem.
POMAZÁNKA DROŽĎOVÁ SE ŠUNKOU
- 50 g droždí
- 1 – 2 ks vejce
- 50 g šunka
- 150 g másla
- česnek, majoránka, sůl
- bílý jogurt dle potřeby
Droždí rozpustíme na části másla, až je hladké, přidáme nastrouhaná, natvrdo uvařená vejce. Zbytek másla vyšleháme a vmícháme všechny přísady.
POMAZÁNKA KRABÍ S RAJČATY
- 50 g krabí tyčinky
- 50 g máslo
- 1 ks vejce
- 60 g tavený sýr
- 20 g rajčata
- 10 g pórek (nebo cibule)
- sůl
Krabí tyčinky umeleme, pórek (cibuli) a rajčata jemně nakrájíme, vejce uvařená natvrdo nastrouháme na hrubém struhadle a vše smícháme s ušlehaným máslem se sýrem, ochutíme.
POLÉVKA BROKOLICOVÁ
- 1300 g voda
- 400 g brokolice
- sůl
- 30 g máslo
- 40 g mouka hladká
- 400
- mléko
- 150 g smetana
- pažitka
Očištěnou na růžičky rozebranou brokolici vaříme v osolené vodě do měkka. V mléce rozšleháme nasucho opraženou hladkou mouku a přidáme k brokolicovému vývaru. Alespoň ½ hodiny povaříme a nakonec přimícháme smetanu, pažitku a máslo a ještě chvíli povaříme.
KVĚTÁKOVÁ POLÉVKA S BROKOLICÍ
- 200 g květák
- 200 g brokolice
- 40 g hladká mouka
- 1300 g voda
- 400 g mléko
- sůl, muškátový oříšek dle chuti
Květákové a brokolicové růžičky vložíme do vařící osolené vody a povaříme. Opražíme si mouku, kterou rozšleháme ve vodě a vmícháme do zeleninového vývaru, přidáme mléko a muškátový oříšek. Ještě 20 minut provaříme. Nakonec vložíme petrželovou nať.
KUŘECÍ PRSA ZAPEČENÁ SE SÝREM
- 500 g kuřecí prsa
- 100 g smetana
- 70 g eidam
- 70 g cibule
- 20 g oleje
- paprika mletá, sůl, petrželová nať dle chuti
kuřecí prsa osolíme, dáme do vymaštěného pekáče, posypeme pokrájenou orestovanou slaninou, cibulí na kolečka, posypeme strouhaným sýrem, Dále zaprášíme paprikou a zalijeme smetanou. V troubě zapékáme, nakonec posypeme zelenou petrželkou. Příloha: brambory, bramborová kaše.
KRŮTÍ (KUŘECÍ) ŘÍZKY ZAPEČENÉ S NIVOU
- 500 g krůtí (kuřecí) prsa
- 100 g sýr Niva
- 150 g smetana
- 40 g oleje
- sůl, tymián, koření na drůbež dle chuti
Krůtí (kuřecí) prsa nakrájíme přes vlákna, naklepeme, okořeníme, potřeme olejem, poklademe na plech a pečeme. Sýr nastrouháme, smícháme se smetanou a tymiánem, dáme na částečně upečené maso a ještě krátce zapečeme. Příloha: brambory
RYBÍ FILÉ NA CELERU A PÓRKU
- 600 g rybí filé
- 250 g celer
- 100 g pórek
- máslo nebo olej, koření na ryby, sůl
Pórek jemně nakrájíme, celer pomeleme a společně podusíme na másle asi 10-15 minut. Na směs poklademe porce filé, posypeme kořením na ryba a posolíme. Mírně podlijeme a dusíme. Před dokončením je možné mírně zalít smetanou a sýrem.
RYBÍ FILÉ ZAPEČENÉ S MANDLEMI
- 600 g rybí filé
- 100 g mandle
- 100 g cibule
- sůl, citronová šťáva dle chuti
- 70 g tuk
- 20 g olej
Porce rybího filé poklademe na plech, pokapeme citronovou šťávou a osolíme. Dáme do předehřáté trouby a pečeme. Před dopečením zalejeme smetanou a posypeme sekanými mandlemi.
TĚSTOVINY PO LOTRINSKU
- 500 g vepřové maso
- 200 g zakysaná smetana
- 100 g rajský protlak
- 200 g eidam
- 500 g těstoviny
- 40 g tuk
- 40 g cibule
- mletá paprika, sůl, tymián dle chuti
Cibuli zpěníme na tuku, přidáme mleté maso a osmahneme. Podlijeme, osolíme, okořeníme, vmícháme rajský protlak a dusíme. Uvařené těstoviny smícháme s masem a dáme na plech. Zalijeme zakysanou smetanou, posypeme strouhaným sýrem a upečeme.
Jablečno – skořicové nebe - Matěj Veselý
- 6 celých vajec
- 6 polévkových lžíc cukru
- 16 dkg polohrubé mouky
- marmeláda
- asi 10 jablek
- 2 pudinky
- 2 pomazánková másla
- 1 smetana ke šlehání
- skořice a cukr k doslazení jablečné a pomazánkové vrstvy.
Nejprve si upečeme piškotové těsto, ušlehám 6 vajec s 6 lžícemi cukru do pěny, opatrně zamíchám polohrubou mouku a dám péct. 15 – 20 min na 180°C. Piškotové těsto můžeme potřít marmeládou či džemem.
Jablka si nakrájíme na menší kousky a povaříme ve vodě (asi 1 hrnek vody)tak, aby byly úplně měkké. Poté jablíčka rozmačkáme, přidáme vodu a 2 pudinky vanilkové(ty předem rozmícháme ve vodě,osladíme dle chuti a vaříme za stálého míchání. Jsou to prostě jablíčka vařené v pudinku.Jablíčkovou směs vlijeme na piškotové těsto a necháme vychladnout
Horní část připravíme tak,že do misky dáme 2 pomazánková másla,šlehačku a cukr(osladit dle chuti)a mixerem vyšleháme , až se vytvoří krémová konzistence,tímto pak pomažeme jablíčkovou vrstvu. Posypeme skořicí.
Jablečný koláč mřížkový - Nikolka Bartošová
- 40 -50 dkg hladké mouky
- 20 dkg mletého cukru
- 1 máslo( Hera)
- 2 vejce
- ½ prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukr
Těsto vypracujeme na vále.
1/3 těsta si odděláme na mřížky
2/3 těsta navrstvíme na plech vyložený pečícím papírem, na těsto nastrouháme oloupaná jablka, posypeme cukrem a skořicí.
Vytvoříme válečky z 1/3 těsta a poklademe je na jablka do tvaru mřížky, pečeme do růžova.
Hraběnčiny řezy – Eliška Nosková
- 40 dkg polohrubé mouky
- 35 dkg cukru moučka
- 1 Hera
- ½ prášku do pečiva
- 4 vejce (oddělit žloutky od bílků)
- Vanilkový cukr
- Nasekané ořechy
- Strouhaná jablka
- Rozinky
Mouku, polovinu cukru ,tuk,prášek do pečiva a žloutky spojíme v těsto,čtvrtinu těsta dáme do lednice.Zbylé těsto vyválíme na plech.Nastrouháme 5 jablek,vanilkový cukr,ořechy a rozinky a dáme na těsto.Z bílků ušleháme sníh a dáme do něj druhou polovinu cukru.Těsto potřeme a nahoru
Nastrouháme těsto z lednice.Pečeme ½ hodiny.
Jablečné muffiny - Markétka a Karolínka Sovadinovi
- 1 hrnek polohrubé mouky
- ¾ hrnku cukru krupice
- ½ hrnku oleje
- 1 vejce
- 1 prášek do pečiva
- Špetka soli
- 5 jablek oloupat a na hrubo nasekat
- Ořechy , rozinky
Smíchat naplnit formy na muffiny,péct na 170°C ozdobit dle nálady
Italský jablkový koláč - Zuzka Halmová
- 4 jablka
- 10 dg másla
- 80 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 3 vejce
- 100 ml mléka
- 120 g polohrubé mouky + 2 lžičky prášku do pečiva
- Špetka soli, trochu skořice
Oloupaná jablka nakrájíme na tenké plátky. Všechny ingredience smícháme a uděláme těsto.Do něho nasypeme plátky jablek , promícháme,dáme do dortové formy (můžeme ještě na povrchu posypat nakrájenými ořechy) a pečeme ve vyhřáté troubě na 200°C po dobu 30-40 minut.
Šátečkové koláčky - Šimon Tajovský
- 2 kostičky droždí,
- asi 1-1,5 dcl mléka,
- 2 vejce,
- 0,5 kg polohrubé mouky,
- 1 ztužený tuk (nastrouhat),
- trochu soli.
Zaděláme těsto, hned vyválíme a vykrajujeme čtverečky, dáme nádivku-tvaroh, povidla apod. Svážeme do šátečků a upečeme. Teplé obalujeme v moučkovém cukru.
Jablkové řezy - Stella Fričová
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru
- 4 středně velká jablka nahrubo nastrouhat
- 2 prášky do pečiva
- 2 vejce
- 2 lžíce kakaa
- 10 lžic oleje
- 4 lžíce rumu
- 1 hrnek mléka
Plech vymazat a vysypat
Poleva:
- 6 lžíce moučkového cukru
- 1 lžíce kakaa
- 1 lžíce 100% tuku /IVA/
- 3 lžíce horké vody
- na posypání mletý kokos nebo ořechy
Všechno promíchat a těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 60 minut.
Po vychladnutí polijeme polevou a posypeme kokosem nebo ořechy.
Olejová bábovka - Alex Filka
- 1 ½ hrnku moučkového cukru
- 1 ½ hrnku hrubé mouky
- ¾ hrnku oleje
- Trošku vody
- 4 vejce ( zvlášť žloutky a z bílků sníh)
- ½ prášku do pečiva
- Všechny přísady se smíchají, přidá se sníh a peče se na 175°C
- Hrnečková buchta Sofie Schusterová
- 2 hrnečky polohrubé mouky
- ½ hrnečku cukru
- ½ hrnečku oleje
- 1 hrneček mléka
- 2 vejce
- 1 prášek do pečiva
- Ovoce dle chuti
Smíchá se vše a nakonec se přidá prášek do pečiva (kromě ovoce).
Mohou se přidat rozinky, ořechy apod. i kakao
Těsto poklademe ovocem a můžeme polít čokoládou
Jablečný závin - Adam Boček
- 1 balíček listového těsta
- 6 velkých jablek
- Strouhanka
- Cukr
- Skořice
Z listového těsta vyválíme plát ,který posypeme strouhankou. Poklademe nastrouhanými jablky (ořechy..),posypeme cukrem se skořicí. Oopatrně zavineme,dáme na plech,vyložený pečícím papírem
a pečeme v troubě při 180 st.C asi 20 minut.
Blesková jablečná roláda - Sabinka Kolářová
- 4 vejce
- 6-8 lžic polohrubé mouky
- 180 g krupicového cukru
- 250 g nastrouhaných jablek, může být i více
- mletá skořice a cukr na posypání
Plech vyložíme pečícím papírem a na něj rozprostřeme nastrouhaná jablka, která posypeme cukrem a skořicí. Vejce s cukrem vyšleháme do husté hmoty a přidáme mouku.
Těsto vylijeme na jablka, uhladíme a pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 150 – 170 stupňů 15-20 minut. Ještě na teplou roládu položíme vlhkou utěrku, přiklopíme druhým plechem a obrátíme. Opatrně odstraníme papír, roládu pomocí utěrky stočíme, pocukrujeme a necháme vychladnout.
Olejová bábovka - Jakub a Markétka Zimolovi
- 50 dkg polohrubé mouky
- 1 sklenka oleje
- ¼ l mléka
- 3 vejce
- 25dkg cukru moučka
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 2-3 jablka nastrouhat
- Křehký dezert s ovocem Nela Vilímská
- 30 dkg hladké mouky
- 10 dkg moučkového cukru
- 15 dkg Hera
- 1 vejce
- ½ prášku do pečiva
Z přísad uděláme těsto a necháme 1 hodinu uležet
Náplň
- 50dkg měkkého tvarohu v kostce
- 2 vejce
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 15 dkg cukru krupice
- 2 lžíce vanilkového pudinkového prášku
- 2 lžíce citronové šťávy
Z bílků ušleháme sníh. Všechno ostatní smícháme dohromady a pak přimícháme sníh.
Vymažeme a vysypeme plech ,na ten dáme 2/3 těsta.Vymačkáme okraje a dáme tvarohovou náplň.
Z 1/3 těsta uděláme na náplň mřížku.Do mezer dáme ovoce.Pečeme Při 180 C asi 50 minut.
Buchta - Daniel Blažek
- 2 vajíčka
- 1 hrnek cukru moučka
- ½ hrnku oleje
- 2 vanilkové cukry
Našlehat.
Přidat 2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek mléka
Prášek do pečiva
Přidat nastrouhaná jablka nebo ovoce dle chuti buď do těsta nebo nahoru a dát péct.
Jablečný koláč - od Motýlků
- 3-4-vejce
- 10lžic cukru
- 10 lžic oleje
- 10 lžic mléka
- Smíchat a přidat 20 lžic polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- Na těsto jakékoliv ovoce (i kompotované).
Možno posypat drobenkou z másla , mouky a cukru , nebo posypat sekanými ořechy a pocákat medem.
Jablečný koláč - Julinka Kotková
- 250 g hladké mouky (1 a 1/4l hrnku)
- 160 g másla rozsekat do mouky
- Přidat ledovou vodu 50 -75 ml
V misce vypracovat těsto, které se nelepí na prsty a odležet do lednice.
Dortovou formu (lepší nebo koláčovou vymazat a vysypat hladkou moukou.
Náplň
- 10 jablek očistit a nakrájet na plátky
- Cukr, skořice (hrozinky,ořechy)
- a vanilkový puding smíchat
Vyválíme 2 pláty . Jeden je o trochu větší , protože tvoří okraje.Dáme do formy a na ni jablka.
2 plát přiklopíme a okraje spojíme.
Pečeme v předehřáté troubě asi ½ až ¾ hodiny do zlatova.
Bábovka s jablky - Matyáš Veselý
- 3 vejce
- 30 dkg cukru
- 1vanilkový cukr
- ušlehat.
- 2 dcl oleje
- ½ kg výběrové mouky
- ½ kg jablek/nastrouhat/
- 1 prášek do pečiva
- 2 lžičky jedlé sody/ i méně/
- Mléko podle potřeby.
Hraběnčin štrúdl - Lukáš Halva
- 1 Hera
- 4 žloutky
- 12 dkg cukru
- 45 dkg hladké mouky
- ½ prášku do pečiva
Uděláme těsto.
1/3 těsta dáme do ledničky.
Těsto rozděláme na vymazaný a vysypaný plech,pokryjeme nastrouhanými jablky,posypeme skořicí,oříšky a rozinkami.
Ze 4 bílků ušleháme tuhý sníh,přidáme 16 dkg cukru.Sníh rozetřeme na jablka.
Povrch po celé ploše posypeme nastrouhaným těstem z ledničky. Pečeme ve vyhřáté troubě do růžova.
Drobenkový koláč
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek moučkového cukru
- 12,5 dkg másla
- Uděláme drobenku.
- 1 hrnek drobenky necháme stranou.
Do zbytku drobenky přidáme
- 1 vejce
- 1hrnek mléka
- 1 prášek do pečiva.
Těsto nalijeme na vymazaný plech.Poklademe ovocem/meruňky,švestky,jablka/.Posypeme drobenkou a pečeme asi 35 minut při 170 C.
RYBÍ KARBANÁTEK
- 300 g vepřové kýta
- 500 g rybí filé
- sůl
- 3 vejce,
- 40 g orestovaná cibulka,
- 10 g česnek,
- majoránka,
- strouhanka,
- prášek do pečiva,
- pažitka,
Omyté maso umeleme, přidáme jemně nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, sůl, vejce, majoránku,
orestovanou cibulku, pažitku a umícháme směs, do které přidáme dle potřeby strouhanku a prášek do pečiva. Tvoříme karbanátky, které vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v konvektomatu.
Jako příloha: brambory, bramborová kaše a zeleninová obloha nebo zeleninový salát